Az okostelefonok rabjaivá váltunk az évek során

Az út a modern okostelefonokhoz a mobiltelefonok feltalálásával kezdődött. Az okostelefonok megjelenése előtt már ott voltak a mobiltelefonok, melyek hasonlóan más új technológiákhoz évtizedek alatt jelentős fejlődésen mentek keresztül.

telefon.png

A mobil kommunikációs eszköz ötlete a második világháború után született, amikor 1973-ban a Motorola-nál megtörtént az első mobil telefonhívás. Ezután 1984-ben megjelent a Motorola által kifejlesztett első mobiltelefon, amelyet tulajdonosai csak "Téglának" neveztek el, mivel közel egy kilogrammot nyomott, és alig fél óráig bírta az akkumulátora.

Ezek az első eszközök még nem voltak tömegtermékek, inkább státuszszimbólumok voltak. Az első generációs vagy 1G telefonok később széles körben elérhetővé váltak, bár messze voltak a mai gyors, zsebre vágható eszközöktől.

Az első valódi okostelefon, az IBM Simon Personal Communicator, 1992-ben jelent meg, de kereskedelmi forgalomban csak 1994-ben volt elérhető. A 90-es évek folyamán a mobiltelefonok egyre kisebbek, könnyebbek és jobb teljesítményűek lettek, és egyre több funkciót tudtak ellátni, ami végül az 2000-es évek elején az okostelefonok megjelenéséhez vezetett.

Az igazi forradalom 2007-ben jött el, amikor az Apple bemutatta az ikonikus iPhone-t, jelezve az okostelefonok korszakának eljövetelét. Meglepő, hogy az okostelefonok milyen gyorsan alakították át az életünket. Alig egy évtized alatt a luxuscikkekből mindennapi tárgyakká váltak. Ma már szinte mindenki zsebében ott lapul az okostelefon, amelyet naponta többször is kézbe veszünk.

Míg a Földön több mint nyolcmilliárd ember él, 2024 elején közel 70 százalékuk rendelkezik mobiltelefonnal. Az okostelefonok gyors és széles körű elterjedése miatt ma már az egész világon megtalálhatók a különböző gyártók versengő modellei.

Az Ericsson cég adatai szerint 2023-ra az okostelefonok száma elérte a 6,7 milliárdot, míg 2016-ban csak "csupán" 3,6 milliárd volt. Az okostelefonok a mindennapi élet részévé váltak, és becslések szerint 2024-ben világszerte már 6,93 milliárd eszköz lesz az emberek kezében.

Ez azt jelenti, hogy a világ népességének körülbelül 86%-a rendelkezik okostelefonnal, de gyakori, hogy valaki több készüléket is használ – például munkára és magánügyekre. A GSMA becslése szerint az okostelefonnal rendelkező emberek a világ lakosságának 68 százalékát tették ki 2022-ben.

A gyors elterjedés nem valósulhatott volna meg az egyre megfizethetőbbé váló okostelefonok és az egyre növekvő internet-hozzáférési igény nélkül.

Ezek az eszközök lehetővé teszik számunkra, hogy számos feladatot végezzünk, az e-mailek küldésétől az internetes böngészésen át egészen a fényképek vagy videók rögzítéséig, és a városokban való navigálásig. Gyakorlatilag az életünk személyi asszisztenseivé váltak, és szó szerint mindig kéznél vannak.

A bejegyzés trackback címe:

https://mobilrajongo.blog.hu/api/trackback/id/tr8018386219

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.

Friss topikok

Címkék


 

süti beállítások módosítása