Okostelefonok fejlődése

A cikk nem célja, hogy egy lexikon vagy adatbázis legyen; inkább arra törekszik, hogy új információkat nyújtson az olvasóknak az okostelefonok előzményeiről.

okostelefonok_fejlodese.png

A fő szándék az, hogy összefoglaljam néhány korszak fontos okostelefonját, kiemelve azokat a hardveres és funkcionális jellemzőiket, amelyek különlegessé teszik őket. Ezek az eszközök technológiai szempontból újításokat hoztak és/vagy népszerűek, sikeresek voltak.

Sokan csak az Apple által 2007-ben bemutatott iPhone-tól kezdve ismerik az okostelefonok létezését, holott ez nem az okostelefonok valódi forrása, ráadásul az iPhone megjelenésekor még nem is felelt meg annak a követelménynek, amely egy telefonra az okostelefon jellemzőit adta.

Először is, lássuk, honnan ered az "okostelefon" elnevezés. Az "okostelefon" az angol "smartphone" szó tükörfordítása.

Az Ericsson volt az első, aki 1997-ben alkalmazta a "smartphone" kifejezést a GS88 "Penelope" kódnevű koncepciójára. Tehát a "smartphone" eredetileg csak egy leíró szó volt, ami jól jellemzte a GEOS operációs rendszerrel felszerelt, E-mail, WAP és IrDA képes telefont. Habár manapság ezek a funkciók már alapnak számítanak, akkoriban ezek jelentették a mobiltechnológia csúcsát.

A bejegyzés trackback címe:

https://mobilrajongo.blog.hu/api/trackback/id/tr2218386217

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.

Friss topikok

Címkék


 

süti beállítások módosítása