Nokia G42 5G - van benne lehetőség fejlesztésekre

A terv alapján 2025 júniusától a gyártóknak hét éven át kellene biztosítaniuk alkatrészcsere lehetőségét, valamint öt évig szoftverfrissítést.

nokia_g42_5g_1.png

Emellett a mobiloknak képesnek kell lenniük 45 esés elviselésére anélkül, hogy a kritikus funkciók sérülnének, és az akkukapacitásnak legalább 80%-nak kell lennie 800 teljes töltés után.

Mivel általában a középkategóriás és annál magasabb készülékeknek erős a hardvere és frissített az adatkommunikációs képessége, hogy hosszabb ideig megfelelően működjenek az első vagy második tulajdonos számára, teljes mértékben támogatjuk az Európai Unió törekvéseit az e-hulladék csökkentése érdekében.

A Nokia G42 esetében a kijelző, a töltőport, a 65%-ban újrahasznosított műanyag hátlap és az akkumulátor cserélhető az iFixit útmutatója alapján és a szükséges csomagok megvásárlásával.

Fontos azonban megjegyezni, hogy a ház belső tervezése nem túlságosan kedvez a házilag történő javításnak, sok kábel, csavar és csatlakozó szétszórva található benne, így az alkatrészcsere során odafigyelés, türelem és ügyesség szükséges, különösen a kijelző esetében. 

A csereakkumulátor ára 30 euró, a javítókészlettel együtt. Az új hátlap ugyanennyibe kerül, míg a töltőport 25 euróba, és a kijelző 55 euróba, plusz 12 euró szállítási költség és saját munkánk befektetése – így jelentős megtakarítást érünk el a szervizdíjakon.

Ezek kedvező árak, és az iFixit Magyarországra is szállít. A G42 IP52-es por- és cseppálló kialakítása megfelelő színvonalat biztosít ahhoz, hogy a telefon kibírja a használatot az évtized végéig. Dicséret illeti tehát a HMD Globalt a fenntarthatóság komoly vételéért.

Azonban igaz, hogy ha ez a telefon IP68-as védelmet kapna, több ragasztást igényelne, és bonyolultabb lenne a javítás és a vízállóság újbóli biztosítása, így a házi javíthatóság kérdéseket vet fel a jövőre nézve.

A G42 továbbá hiába tartós és javítható, ha a Snapdragon 480+ processzora már elavultnak számít az ARM Cortex processzormagokkal, és az Android 13 után csak a már elérhető Android 14 és a jövőbeli Android 15 lesz telepíthető rá, ami elmarad a Samsung kínálatától..

A 720 x 1612 pixeles IPS LCD panel hatalmas kerettel és egy 8 megapixeles szelfikamerával nem felel meg a modern elvárásoknak: bár a betekintési szögek elfogadhatóak, a 90 Hz-es frissítési gyakoriság jó, a közvetlen napfényben azonban kevés az 500 nites fényerő, és lassan reagál a képernyő.

Mindez ellenére még 100 ezer forint alatt is találhatók 120 Hz-es FHD AMOLED kijelzős készülékek, mint például a Poco X5.

Az 50 megapixeles főkamera előnyt jelent, míg a 2-2 megapixeles makró- és mélységérzékelő kamerák kevésbé.

Összességében tehát vegyes a külső megjelenés és az olvasónak kell döntenie, hogy számára a fenntarthatóság és a könnyű javíthatóság vagy a jobb specifikációk és a modern kijelző a fontosabb vásárláskor.

A bejegyzés trackback címe:

https://mobilrajongo.blog.hu/api/trackback/id/tr8918369841

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.

Friss topikok

  • Kovacs Nocraft Jozsefne: Nem is tudom, "még épp elfogadható minőségű" kamerával és háttértár bővíthetőség nélkül nem merném... (2024.07.20. 19:30) Realme GT 5G - versenyképes választás
  • Kovacs Nocraft Jozsefne: Soha nem értettem, mi értelme a 2 megapixeles makrónak. A főkamerával digitális zoommal ugyanaz el... (2024.06.05. 19:16) Poco X6 Pro - négyes fölé
  • Kovacs Nocraft Jozsefne: Ez kicsit túl soványka. "És még lesz pár ilyen "lett volna" megjegyzés a tesztben." Hol a teszt? (2024.05.26. 09:28) Redmi Note 13 Pro+ - a fejlődés útja
  • Mesterséges Geci: Ez inkább reklám bullshit egy ezeréves mobilról, mintsem korrekt ismertető... (2024.05.09. 20:02) Samsung Galaxy S20
  • Mérnork: "Jelenleg három fő operációs rendszer létezik: Android, iOS és _Windows Mobile_." 10 éves cikk ke... (2024.04.22. 11:07) Az okostelefonok múltja és fejlődése

Címkék


 

süti beállítások módosítása