Sony Xperia 10 V Teszt

sony_xperia_10_v_teszt.pngEz a gyakran visszatérő, költői kérdés felmerül családi és baráti beszélgetések során, amikor bemutatom a Sony teszttelefonját. Ó, a Sony még mindig gyárt telefonokat?  Az évek során számos remekmű született ebben a stílusban, de néhány kísérlet nem volt sikeres, és a Sony piaci részesedése statisztikailag jelentéktelen maradt.

Az Xperia 10 V első pillantásra sem tűnik újdonságnak, mivel nagyon hasonlít az előző modellekhez. A koros Snapdragon 695 5G chip is azonos a 10 IV-ével, és 200 ezer forintért éppen ebbe az árkategóriába sorolható be, ahol a kiváló hardver és a minőségi kamerakészlet gyakran előfordul. Az előny, hogy három látószöggel rendelkezik a hátlapi kamera, viszont a hátrány, hogy a 48 megapixeles főegység mellett csak 8 megapixeles teleobjektív és ultraszéles kamera található. A hátlap fekete oszlopa nélkül valóban vonzó minimalizmus jellemzi, kellemes levendulaszínben, és csak bizonyos fényviszonyok között jelennek meg a rajta lévő feliratok.

Azonban a probléma ott kezdődik, hogy bár az előlapot Gorilla Glass Victus védi, a telefon háza és hátlapja műanyagból készült, mégpedig az olcsóbb, kopogós és csúszós típusból. Bár a 6,1 hüvelykes képernyővel a 10 V elméletileg kompakt kategóriába sorolható, a 159 grammos tömegével mégis könnyednek érződik, mivel sikerült egy 5000 mAh-s akkumulátort beilleszteni a 8,3 milliméter vastag, precízen illeszkedő házba. Azonban a 68 mm-es szélesség sem sok, ha a telefon magassága 155 mm, nagy alsó és felső kávával, ami miatt az egykezes használat szinte lehetetlen.

A mozis, 21:9-es képarány bár jól illeszkedik a Sony filmes üzletágához, a mindennapi használatban mégis praktikátlan, mivel a betűk rendkívül kicsik, és a felső sáv eléréséhez nyújtózkodni kell. A 60 Hz-es képfrissítés szintén hátrány a sok 120 Hz-es konkurens mellett, és ráadásul nincs ésszerű magyarázat erre, mivel a telep bírná a magasabb frissítési frekvenciát, csak az öreg hardver nem. Mindenesetre a megjelenítéssel nincs panasz napfényes körülmények között, a feketék és a betekintési szögek kiválóak, éjszaka megfelelően sötétedik a képernyő, és az érintésérzékelés is rendben van. A rezgőmotor azonban újfent inkább olcsóbb telefonokra jellemző, több hanggal, mint erővel, és némi késéssel.

Szerencsére van fénymérő és közelségérzékelő, valamint beszédhangszóró és 8 megapixeles szelfikamera, ami nem takarja el a képernyőt. Az ujjlenyomat-olvasó ismét a bekapcsolóba került, de sajnálatos módon a szenzor rendkívül vékony, és a hüvelykujjam lenyomata annyira elkopott, hogy néhányszor sikertelen volt a feloldás. A hangerőszabályzó a szenzor felett helyezkedik el, kétlépcsős exponálóval. A jack kimenet és a sztereó hangszóró mellett örömteli a jelenlévő IP65/68 védelem, ami 1,5 méteres mélységig 30 percig tartó víztesztet jelent. A nanoSIM tálca túloldalán található a microSD bővítési foglalat, és emellett beépített eSIM is rendelkezésre áll.

A bejegyzés trackback címe:

https://mobilrajongo.blog.hu/api/trackback/id/tr5218304481

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.

Friss topikok

Címkék


 

süti beállítások módosítása