Ez a bevonat még egy mobiltelefont is képes egy mini naperőművé alakítani

Jelenleg is létezik egy fúziós erőmű, amely végtelen energiát biztosít, de sajnos nem tudjuk ezt teljes mértékben kihasználni – ez pedig a Nap.

ez_a_bevonat_meg_egy_mobiltelefont_is_kepes_egy_mini_naperomuve_alakitani.png

Most képzeljük el, hogy minden eszközt el tudunk látni olyan bevonattal, amely napelemként működik! A képzelet és a valóság közötti határ már átjárható, hála az Oxfordi Egyetem kutatóinak.

Az általuk kifejlesztett rugalmas napelemes bevonat ugyanis képes a mindennapi tárgyakat hordozható áramforrássá alakítani – írja a LiveScience.

Ez az ultravékony napelemréteg 150-szer vékonyabb a hagyományos szilícium alapú paneleknél, de hasonló energiaátalakítási hatékonyságot kínál.

Az új technológia lehetővé teszi, hogy napelemeket könnyedén felvihessünk különféle felületekre, például az autók tetejére vagy az okostelefonok hátlapjára. Így az eszközök menet közben is tölthetők, és csökkenhet a nagy naperőművektől való függőség.

Ez a fejlesztés egy új típusú perovszkit struktúrákból készült fotovoltaikus anyagon alapul, amely szintetikus kristályszerkezetekből áll, hasonlóan a természetben előforduló kalcium-titán-oxidhoz.

A perovszkitokat olcsóbban és rugalmasabban lehet előállítani, mint a jelenleg a napelemek piacát domináló szilíciumot.

Éppen ezen tulajdonságaik miatt a perovszkitokat a 2000-es évek vége óta a napenergia “szent gráljaként” emlegetik, mivel könnyű és rendkívül hatékony napelemek készíthetők belőlük.

A bejegyzés trackback címe:

https://mobilrajongo.blog.hu/api/trackback/id/tr4818476641

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.

Friss topikok

Címkék


 

süti beállítások módosítása